Bescherm jezelf tegen de gevaren van contactloos betalen

Bescherm jezelf tegen de gevaren van contactloos betalen

Uit automatisme leggen we onze pinpas bij kleine bedragen al op het pinautomaat. Ondanks het gemak en de vele voordelen van contactloos betalen, is er ook een groot nadeel. Skimmen via contactloze passen blijkt namelijk kinderlijk eenvoudig. Gelukkig zijn er maatregelen te nemen om jezelf en je geld hier tegen te beschermen. 

Secrid heeft mooie portemonnees en kaarthouders om criminelen altijd een stap voor te zijn.

 

Contactloos betalen

Draadloos informatie uitoefenen binnen een straal van 10 centimeter. Dit is hoe contactloos betalen werkt. Het betaalapparaat en je pinpas hebben beiden een NFC-chip (Near Field Communication) die met elkaar communiceren. Betalingen worden uitgevoerd zonder dat hier een code aan te pas komt. Contactloos betalen is daardoor erg makkelijk en vooral snel. Hierdoor heeft deze betaalmethode zich in rap tempo immens populair gemaakt. Met name in de horeca, waar vaak kleine bedragen gepind worden is draadloos betalen een efficiënte uitkomst.

 

Skimmen is kinderspel

Allemaal leuk en aardig –en vooral heel erg makkelijk– dat contactloos betalen, maar misbruik maken van de nieuwe betaalpassen is voor criminelen makkelijker dan je denkt. Met contactloos betalen is ook contactloos zakkenrollen in opkomst. Ook al zijn alleen kleine bedragen contactloos af te rekenen, kwaadwillende mensen kunnen je toch veel geld afhandig maken. Bij grotere bedragen kijken ze je pincode af. Met een draagbaar pinautomaatje lopen ze vlak langs je, toetsen je code in en zo kunnen ze je honderden euro’s aftroggelen. Contactloos betalen is dus zeker geen waterdicht systeem.

 

Maatregelen tegen skimmen

Draadloze communicatie is risicovol. Gelukkig zijn er belangrijke maatregelen die jij zelf kan nemen om het risico van digitaal zakkenrollen te verminderen. Bewaar pinpassen altijd op een plek diep in je tas of in een binnenzak. Bij je bank is ook een daglimiet in te stellen. Skimmers die het op jou gemunt hebben zullen zo beperkt geld op kunnen nemen. Ook zijn er kaartenhouders en portemonnees te koop die pasjes beschermen tegen radiosignalen. Het ongewenst uitlezen van de chips in uw bankpassen, maar ook ID-kaart wordt voorkomen. De Secrid wallet heeft een aluminium beschermlaag voor RFID passen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wees criminelen dus een stap voor.